Klinker Numunelerinde Uygulamalı Mikro Yapı Analizleri Eğitimi

TÜRKÇİMENTO Ar-Ge Enstitüsü tarafından 17-18.10.2023 tarihinde “Klinker Numunelerinde Uygulamalı Mikro Yapı Analizleri Eğitimi” NORM ASC AZERBAYCAN firmasına TÜRKÇİMENTO Ar-Ge Enstitüsü yerleşkesinde verilmiştir.

Çimento klinkerlerindeki farklı fazların miktarlarının ve boyutlarının uygun hassasiyetle (alit, belit, alüminat, ferrit, serbest kireç vb…) belirlenmesinde kullanılan bir analiz yöntemi olan “Optik Polarize Mikroskop ile Mikroyapı İncelemeleri” katılımcılara aktarıldı.

Özellikle alternatif yakıtların kullanımının artmasıyla, zaman zaman yüksek içerikli olabilen minör fazlar ve eser elementler klinker fazları içerisine yerleşmekte, bu durum Bogue hesaplamalarının doğru sonuçlar vermemesine sebep olmaktadır. Optik Polarize Mikroskop ile klinker faz miktarları hakkında daha doğru sonuçlar elde edilmesi mümkün olmaktadır. Çimento Klinkerinin üretim koşullarının optimizasyonunda kullanılan Mikroskobik Analizlerin geliştirilerek çimento sektörüne en iyi hizmetin verilmesi amaçlanmıştır.

Eğitimde;
Polarize Mikroskobun Kullanımı ve Analizler için Parlak Kesit Numune Hazırlanması

Polarize Mikroskop ile Klinker Numunelerinin İncelenmesi

•      Polarize Mikroskop ile Klinker Numuneleri Faz Analizinin Yapılması

Polarize Mikroskop ile Klinker Numunelerinde Boyut Analizinin Yapılması

Konular TÜRKÇİMENTO AR-GE Enstitüsü Laboratuvarı Mineraloji ve Mikroskop Laboratuvarı Sorumlu Vekili Mustafa BOLAT ve Mineraloji ve Mikroskop Laboratuvarı Uzman Yardımcısı Ceren TUNÇAY tarafından uygulamalı olarak iki gün boyunca iki katılımcıya aktarılmıştır.

Eğitimde genel olarak; çimento üreticileri tarafından sıklıkla karşılaşılan ve nihai üründe etkileri gözlemlenen proses kaynaklı aksaklıklar, mikroskobik açıdan değerlendirilmiştir. Mikroskobik analizler ile proses takibi yoluyla önerilebilecek çözümler üzerinde tartışılmıştır.