Genel Metroloji ve Kalibrasyon Teorik Eğitimi Düzenlendi

TÜRKÇİMENTO Ar-Ge Enstitüsü tarafından 21.07.2023 tarihinde “Genel Metroloji ve Kalibrasyon” teorik eğitimi ülkemiz savunma sanayisinin liderlerinden “NUROL TEKNOLOJİ SAN. ve MAD. TİC. A.Ş.”  firmasına online platform üzerinden verildi.

Laboratuvarlarda/Üretim tesislerinde kullanılmakta olan cihazların referans kalibratörler ile karşılaştırılması ve eğer mümkünse ayar işleminin yapılmasını hedef alan kalibrasyon ve doğrulama hizmetlerinin temel olarak tarihçesi, ölçüm bilimleri, birim sistemleri, etki alanları, izlenebilirlik, ölçüm belirsizliği ve tolerans ilişkisi, sertifikalandırma, sertifika değerlendirme gibi konular bir gün teorik olarak on iki katılımcıya aktarıldı.

- TÜRKAK akreditasyonuna sahip kalibrasyon sertifikaları(Hassas ve Standart Teraziler, Fırınlar)

- Kapsam dışı kalibrasyon sertifikaları

Teorik eğitim Ar-Ge Enstitüsü Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlusu Mustafa Bolat tarafından katılımcılara aktarıldı. Eğitim sonunda fabrika içerisinde doğrulama yapabilecek seviyede personeller yetiştirmenin yanında gerçekleştirilecek olan kalibrasyonların etkinliğinin ve sertifikalarının değerlendirilmesi konularında katılımcılara bilgi aktarıldı. Ölçüm cihazlarının okuma doğruluğunun üretimi yönlendirmedeki etkileri üzerinde tartışıldı.